Στις 16 Οκτωβρίου 2024, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας συμμετείχε στο 9ο TrophyΤροφή Meet-up που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με στόχο να αναδείξει την βιωσιμότητα, τις τάσεις και τις ευκαιρίες στον πρωτογενή τομέα. 

Η εκδήλωση  ξεκίνησε με παρουσιάσεις από καθηγητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και εκπροσώπους επιχειρήσεων ενώ το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ακολούθησε με ένα εργαστήριο παραγωγής επιχειρηματικών ιδεών και ολοκληρώθηκε με δικτύωση των συμμετεχόντων. 

Η ΑΖΚ εκπροσωπήθηκε στη θεματική: «Καινοτόμες τεχνολογίες στον κλάδο της Αγροδιατροφής» από την κα. Στέλλα Ψαρροπούλου, στέλεχος της ΑΖΚ, ως συντονίστρια στο δυναμικό πάνελ συζήτησης με ομιλητές τους κ.κ. Μενκίσογλου Σπυρούδη Ουρανία, Πρόεδρο ΚΕΑΓΡΟ ΑΠΘ, Θωμά Κουπαντή, R&D Manager Provil, Νίκο Τζόλλα, Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  και Μάχη Συμεωνίδου, Managing Director AgroApps PC. 

Η κα. Στέλλα Ψαρροπούλου αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του πρώτου Θύλακα Υποδοχής Καινοτόμων Δραστηριοτήτων στον Αγροδιατροφικό τομέα που αποσκοπεί στην υποστήριξη και γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της ερευνητικής-ακαδημαϊκής με την επιχειρηματική κοινότητα. 

Από τις συζητήσεις αναδείχθηκαν τα εξής σημεία:

  • Ο κλάδος της μεταποίησης τροφίμων οφείλει να προλάβει να υιοθετήσει τις νέες τεχνολογίες, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, με χρηματοδοτικό αρωγό και την ΠΚΜ. 

Νίκος Τζόλλας, Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΠΚΜ

  • Υπάρχει δυσκολία ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στον αγροδιατροφικό κλάδο, όμως υπάρχει μια εργαλειοθήκη πλέον καινοτόμων πρωτοβουλιών που μπορούν να υποστηρίζουν την αγροτική δραστηριότητα. 

Μάχη Συμεωνίδου, Managing Director ΑgroApps

  • Η έλλειψη πρώτων υλών αποτελεί μια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος της μεταποίησης των τροφίμων. Η υιοθέτηση ενός μοντέλου κυκλικής οικονομίας θα συντελέσει τόσο στην μείωση απώλειας τροφίμων όσο και στην μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. 

Θωμάς Κουπαντσής, R&D Manager της Provil 

Τροφή για σκέψη έδωσε, λοιπόν, η συγκέντρωση αυτή με βασικό συμπέρασμα την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας της έρευνας με την βιομηχανία ενώ παράλληλα αναδείχθηκαν οι ανάγκες της αγοράς σε όρους βιώσιμης ανάπτυξης και λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η κοινωνικοικονομική αστάθεια. 

Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση συμμετοχής στο 9o TrophyΤροφή Meet-up τo ΠΑ.ΜΑΚ., το Γραφείο Περιβάλλοντος του ΠΑ.ΜΑΚ., την DS SMITH, την Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον Δήμου Θεσσαλονίκης

Υποστηρικτές των Trophy Meet-ups είναι οι efood, envOlve, ΚΕΜΕΛ & Μπύρα Νήσος. Συγχρηματοδοτείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).


Εγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.